Proces ekstruzji zaliczany jest do najbardziej rozpowszechnionego sposobu obróbki cieplnej surowca oraz jedną z najnowocześniejszych metod obróbki prowadzącej do uzyskania pasz o najwyższej jakości.
Ekstruzja jest to proces polegający na gnieceniu surowca w celu stworzenia wysokiego ciśnienia oraz automatycznego ogrzania materiału do temperatury 130C – 135C
Należy zauważyć iż ekstruzji pasz towarzyszą również następujące czynniki:
Obróbka cieplna – szybkie ogrzanie materiału do temp. 130-135C prowadzi do dezaktywacji substancji antyżywieniowych: inhibitorów trypsyny oraz ureaz w paszy, które wpływają negatywnie na przyswajanie pasz przez zwierzęta oraz mogą prowadzić do zaburzeń metabolicznych,
Sterylizacja – wysoka temp. Przyczynia się do niszczenia bakterii (również salmonelli), grzybów, pleśni, wirusów i zarodników, dzięki czemu wydłuża się okres przydatności produktu do skarmiania.
Ekspansja – ekstrudat po opuszczeniu matrycy dostaje się do obszaru o znacznie niższym ciśnieniu oraz temperaturze. W tym momencie gwałtownie uchodząca z produktu para dodatkowo rozrywa produkt, a dokładniej dochodzi do rozerwania komórek tłuszczowych zwiększając w ten sposób dostępność energii pochodzącej z tłuszczów.
Zwiększa się dostępność aminokwasów w pokarmie dzięki rozbiciu struktury białka
Stabilizacja – w wyniku dezaktywacji enzymów: lipazy oraz lipooksydazy, które odpowiedzialne są za rozkład tłuszczów,
Zwiększa się smakowitość produktu – skrobia zostaje rozłożona na prostsze oraz słodsze komponenty, zostają zneutralizowane nieprzyjemne lotne komponenty smakowe ( np. fasolowy smak soi ), gotowy produkt dodatkowo poddawany jest rozdrobnieniu a jego naturalna homogeniczna struktura sprawia, iż jego struktura jest lepsza w porównaniu do surowców tradycyjnych.